Fair play u postupcima javnih nabavki

Bez autora
Oct 07 2011

U Krаgujevcu je u četvrtak, 6. oktobra 2011. godine, održаnа drugа redovna sednicа Poslovnog udruženjа Ponuđаčа Srbije u postupcimа jаvnih nаbаvki. Jаsminа Mаrković, predsednik Udruženjа, upoznаlа je prisutne sa dešavanjima i akcijama koje je Udruženje sprovelo u periodu između dve sednice. U ovom periodu Udruženje je pripremilo materijal za predstojeće seminare koji će se održati krajem oktobra u Beogradu, a takođe, osnovan je i magazine Fair play. Polaznici seminara od veoma vrsnih stručnjaka moći će da čuju savete kako pravilno da pripreme plan nabavki, konkursnu dokumentaciju za sve vrste postupaka javnih nabavki i odluku u prvom stepenu po uloženom zahtevu za zaštitu prava, odnosno kako da pripreme ispravnu ponudu i podnesu zahtev za zaštitu prava u skladu sa zakonom. Jedna od značajnih tačaka dnevnog reda odnosila se na predstavljanje predloga za izmenu Zakona o javnim nabavkama. Na sednici je istaknuto da Zakon o javnim nabavkama treba da bude precizan, jasan i primenljiv, da propisi budu jasni i primenljivi, kao i da bude jasno definisana dokumentacija u postupku sprovođenja javnih nabavki.

Fair play u postupcima javnih nabavkiU Krаgujevcu je u četvrtak, 6. oktobra 2011. godine, održаnа drugа redovna sednicа Poslovnog udruženjа Ponuđаčа Srbije u postupcimа jаvnih nаbаvki.

Jаsminа Mаrković, predsednik Udruženjа, upoznаlа je prisutne sa dešavanjima i akcijama koje je Udruženje sprovelo u periodu između dve sednice. U ovom periodu Udruženje je pripremilo materijal za predstojeće seminare koji će se održati krajem oktobra u Beogradu, a takođe, osnovan je i magazine Fair play.

Polaznici seminara od veoma vrsnih stručnjaka moći će da čuju savete kako pravilno da pripreme plan nabavki, konkursnu dokumentaciju za sve vrste postupaka javnih nabavki i odluku u prvom stepenu po uloženom zahtevu za zaštitu prava, odnosno kako da pripreme ispravnu ponudu i podnesu zahtev za zaštitu prava u skladu sa zakonom.

Jedna od značajnih tačaka dnevno reda odnosila se na predstavljanje predloga za izmenu Zakona o javnim nabavkama. Na sednici je istaknuto da Zakon o javnim nabavkama treba da bude precizan, jasan i primenljiv, da propisi budu jasni i primenljivi, kao i da bude jasno definisana dokumentacija u postupku sprovođenja javnih nabavki.

Takođe, članovi udruženja istakli su da će se zalagati za evidenciju ugovora o javnim nabavkama, za ograničavanje pregovaračkog postupka, kao i da se on učini javnim, odnosno da sve faze i postupci budu javni, dok je kao veoma važna stavka navedeno da je potrebno precizirati termin "neuobičajeno niske cene".

Ovo su samo neke od tema koje su započete danas, a uskoro se očekuje i konkretan plan delovanja i predloga Udruženja za izmenu Zakona o javnim nabavkama.

Udruženje je najavilo da će uspostaviti saradnju sa Privrednom komorom Srbije i Inženjerskom komorom Srbije kako bi u zajedničkom delovanju pomirili odredbe Zakona o javnim nabavkama sa praktičnim potrebama ponuđača.

Ponuđači Srbije danas su se složili da će svojim delovanje pokušati da doprinesu uspostavljanju bolje kontrole i lakšeg otkrivanja neregularnosti u postupcima javnih nabavki.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik